digital services1 50

  digital-library-small

 
newsletter cover 13
 
kollias-newsletterΑγαπητοί συνάδελφοι οικονομολόγοι, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας στον τομέα της ενημέρωσής σας, σας αποστέλλουμε το 13ο τεύχος του Newsletter.
 
Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε:
 
 1. Την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Υποστήριξης Υπέρ του ΝΑΙ, υπέρ του Ευρώ και της Ευρώπης.
 2. Την ομιλία του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη συγκέντρωση της Τρίτης, στο Σύνταγμα, υπέρ του ΝΑΙ, μαζί με τους Δημάρχους της Αθήνας, Γιώργο Καμίνη και Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον Πύρρο Δήμα.
 3. Το Διεθνές συνέδριο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τηνΕλλάδα που διοργάνωσε το ΟΕΕ στις 3 Ιουνίου.
 4. Τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το μίνι φορολογικό Νομοσχέδιο.
 5. Τις δηλώσεις του Προέδρου για τις εξελίξεις.
 6. Την ανακοίνωση προς τους λογιστές φοροτεχνικούς για την παράταση των προθεσμιών της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ και της σύγκλισης των γενικών συνελεύσεων.
 
Φιλικά,
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
 
 
 
 
 
Κ. Κόλλιας : Λέμε ΝΑΙ για το μέλλον των παιδιών μας
 
image 01-07-2015Μήνυμα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και εναντίον του διχασμού έστειλε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στη συγκέντρωση της Τρίτης, στο Σύνταγμα, μαζί με τους Δημάρχους Αθήνας, Γιώργο Καμίνη και Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον Πύρρο Δήμα.
 
Όπως είπε, «μας ενώνει η κοινή μας αγωνία, για το μέλλον της χώρας και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα ανήκει, και πρέπει να ανήκει, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στο σκληρό πυρήνα του ευρώ».
 
Ο κύριος Κόλλιας τόνισε ότι, την Κυριακή, το πραγματικό ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή.
«Ως πολίτες, πρέπει να απαντήσουμε, με ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ, προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική».
 
Μάλιστα, ανέπτυξε επτά λόγους, για τους οποίους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής πρέπει να είναι το ΝΑΙ :
 1. Δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στην Ευρώπη
 2. Διασφαλίζουμε την απαιτούμενη ασφάλεια και προστασία, σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον.
 3. Δίνουμε τη δυνατότητα, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.
 4. Παρέχουμε μια νέα ευκαιρία στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο ζήτημα της Ελλάδας.
 5. Το ΟΧΙ, όχι απλά δε διασφαλίζει – με οποιαδήποτε πρόταση – την παραμονή της χώρας στο Ευρώ, αλλά μας οδηγεί και μαθηματικά στη δραχμή.
 6. Η μάχη αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας.
 7. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίξει με το μέλλον των παιδιών μας. 
 
 
 
ΟΕΕ : Μονόδρομος η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
 
oee photoΗ ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. 
Η ελληνική οικονομία, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ύφεσης και λιτότητας, δεν έχει περιθώρια πειραματισμών με καταστροφικά αποτελέσματα. 
Στο σημείο, μάλιστα, που βρίσκεται, με κλειστές τράπεζες και έλλειψη ρευστότητας, ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας, που θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη επιβίωση των νοικοκυριών, αυξάνοντας τη φτώχεια, την ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. 
 
Ουδείς παραγνωρίζει τις τεράστιες ευθύνες των πιστωτών, για τις λανθασμένες προβλέψεις τους και το μείγμα της πολιτικής, που ακολουθήθηκε.
 
Η κατάσταση, όμως, είναι απολύτως οριακή, με αποτέλεσμα η επιλογή του ΝΑΙ να αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για το μέλλον των παιδιών μας. 
 
Πέρα από κάθε είδους μικροκομματικές σκοπιμότητες, και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποφάσισε, με πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής του Διοίκησης, να συμμετάσχει στην Επιτροπή Υποστήριξης Υπέρ του ΝΑΙ, υπέρ του Ευρώ και της Ευρώπης.
 
Η Ευρώπη είναι η μόνη προοπτική για τη χώρα μας 
 
Λέμε : 
 
Ναι στην Ευρώπη 
 
Ναι στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην ευημερία
 
Όχι στην υπανάπτυξη, στην απομόνωση, στη χρεοκοπία.
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
 
 
Με την τροπολογία «Παράταση προθεσμιών σύγκλισης γενικής συνέλευσης για τις ΑΕ, ΕΠΕ & ΙΚΕ για την εταιρική χρήση η οποία έληξε στις 31-12-2014» που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», παρατείνεται για τη χρήση η οποία έληξε στις 31/12/2014 μέχρι ένα μήνα από την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ ο χρόνος σύγκλισης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης για τις ανωτέρω εταιρίες. Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή και τη δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων ισχύουν ανάλογα.
 
Αναμένεται την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 η ψήφιση της τροπολογίας. Δείτε τη τροπολογία
 
 
Δήλωση Προέδρου του ΟΕΕ
 
image 23-06-2015Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
 
«Η πρόταση, που κατέθεσε η κυβέρνηση, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Το βάρος των μέτρων είναι – για πολλοστή φορά την τελευταία πενταετία - στην πλευρά των αυξήσεων φόρων και εισφορών και όχι στην περιστολή της σπατάλης και των άσκοπων δαπανών. 
 
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε και μέχρι να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων στα επόμενα εικοσιτετράωρα, επισημαίνονται 5 βασικά σημεία :  
 1. Πρόκειται για πακέτο σκληρής λιτότητας, που πλήττει όλα τα εισοδήματα, μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, και είναι απόρροια της σημαντικής και ανεξήγητης, εκ του αποτελέσματος, καθυστέρησης της κυβέρνησης - πέντε μήνες τώρα - στη διαπραγμάτευση. 
 2. Είναι αμφίβολης εισπραξιμότητας, καθώς έρχονται να επιβληθούν σε φορολογούμενους - φυσικά και νομικά πρόσωπα -, η φοροδοτική ικανότητα των οποίων έχει ήδη εξαντληθεί.
 3. Τα βάρη καλείται να σηκώσει και πάλι κυρίως ο ιδιωτικός τομέας και οι συνεπείς φορολογούμενοι.
 4. Δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για επενδύσεις και εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς τιμωρεί όσους επιβίωσαν - και μάλιστα με κερδοφορία - μέσα στην κρίση.
 5. Κινδυνεύει να οδηγήσει πάλι την οικονομία στο φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων».  
 
 
Προτάσεις ΟΕΕ 
για το μίνι φορολογικό Νομοσχέδιο
 
 
image 17-06-2015Το  Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας  επί των διατάξεων του μίνι φορολογικού Νομοσχεδίου  που κατατέθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών και ψηφίσθηκε από τη Βουλή, θεωρεί θετικές τις ρυθμίσεις στη φορολόγηση:
 
α) των περιστασιακά απασχολουμένων με χαμηλό εισόδημα μέχρι 6000€ και τεκμαρτό μέχρι 9500€ (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) τα οποία θα λογίζονται ως εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. 
 
β) της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9500 ευρώ. 
 
γ) των κατοίκων εξωτερικού με την κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης και της επαναφοράς του φορολογικού καθεστώτος προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014. 
 
δ) των ασκούντων ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους το οποίο δεν θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα. 
 
Η απαλλαγή από το φόρο δωρεάς χρηματικών ποσών σε οικογένειες αποβιωσάντων ή αγνοουμένων του ναυαγίου του πλοίου Norman Atlantic  που προβλέπεται στο άρθρο 4, χαρακτηρίζεται ευνοϊκή. Ωστόσο θα έπρεπε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο οριζόντια ρύθμιση ως κοινωνικό μέτρο στις πληγείσες οικογένειες και για αντίστοιχες περιπτώσεις.
 
Οι ρυθμίσεις του  άρθρου 6, είναι σε θετική κατεύθυνση για τη μη ακύρωση συμβολαίων και την κατάργηση αγοραπωλησιών για λάθη από πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ.
 
Παρά τη δέσμευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη για επανεξέταση των προστίμων του Ν 4174/2013, δεν έχει προβλεφθεί καμία ρύθμιση και εξακολουθούν να ισχύουν τα εξοντωτικά ποσά ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Περισσότερα εδώ
 
twitter fb icon
Banner

banner asfalisis 2

eu

newsletter1

Τελευταία Νέα

Ζητούνται Λογιστής και βοηθός Λογιστή

"Επιχείρηση Βιολογικών προϊόντων, Πανεπιστημίου 57, ζητεί Λογιστή Α΄ Τάξης και βοηθό Λογιστή, έμπειρους...

Διαγωνισμός Μίσθωσης Ακινήτου στην Καβάλα

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 715/79, προκηρύσσει...

Τα προβλήματα και η ταλαιπωρία συνεχίζονται για δηλώσεις και ρύθμιση

  Τα προβλήματα και η ταλαιπωρία συνεχίζονται για δηλώσεις και ρύθμιση   Η πιστή τήρηση των...

ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ Α’ ΤΑΞΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαρκής Διαδικασία Εκπαιδευσης και Αξιολόγησης για την Απόκτηση Α’ Τάξης Λογιστή Φοροτεχνικού...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ

Ανακοίνωσηπρος τους Λογιστές Φοροτεχνικούςπου υπέβαλαν αίτηση για την απόκτηση της Α΄  τάξης Η Επιτροπή...

Διευκρινίσεις για την Αναγκαία Εκπαίδευση

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ  ΑΠΟ  ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ...

Ανακοίνωση Διενέργειας Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για την απόκτηση Επαγγελματικής Ταυτότητας Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ Τάξης

ΑνακοίνωσηΔιενέργειας Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για την απόκτηση Επαγγελματικής ΤαυτότηταςΛογιστή...

ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Η5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΟΥ Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α/12-11-2012)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ...

Σημειώσεις Σεμιναρίου με τίτλο "Φορολογίες Κατοχής Ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων – Ε9)"

Για να κατεβάσετε τις σημειώσεις των ενημερωτικών σεμιναρίων με τίτλο  "Φορολογίες Κατοχής Ακινήτων...

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας: Η κρίση, εκτός των άλλων, φέρνει και ευκαιρίες για τους οικονομολόγους

  Το επάγγελμα του οικονομολόγου πρέπει να μετεξελιχθεί, να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και να...

IiG Ombudsman RGB GR 1

diavgeia_m
Banner
simatakia